Inspiratiecentrum
Laat je inspireren om duurzame actie te ondernemen dankzij onze testimonials, laatste nieuwigheden en brochures.
Testimonials
Benieuwd hoe klanten een samenwerking met ervaren? Lees hier hun testimonials.
Claire gaat voor Tomorrowland op zoek naar lokale projecten in Boom. Zo spreken we vandaag met Boomse scholen die de intentie hebben om cruciale energetische ingrepen te doen. Ook de lokale hockeyclub gaf aan – wanneer er lokaal zou gecompenseerd worden – best verder te willen gaan qua CO₂-impact dan de wet vraagt. Je ervaart hier echt dat lokale compensatie iets in gang zet. En dat is net wat zowel Tomorrowland als Claire willen: ‘iets in gang zetten wat er anders niet was geweest’.

Joris Beckers
Tomorrowland
Vanheede werkt permanent aan de reductie van zijn voetafdruk. Maar onze eigen uitstoot kunnen we niet met de vingerknip herleiden tot ‘0’. Intussen zijn wij als ‘Environmental Group’ blij dat een platform als Claire ‘CO₂-compensatie in die eigen environment’ mogelijk maakt. Dit sluit helemaal aan bij waar Vanheede voor staat.

Judith De Koninck
Vanheede
Tot op vandaag zet Futureproofed voornamelijk in op advies omtrent eigen reductieprocessen binnen bedrijven. Dit blijft uiteraard vanuit het economische standpunt van een onderneming de eerste prioriteit. Toch geven we ook aan dat we er niet gaan geraken als we enkel gaan reduceren; ‘er moet ook CO₂ terug de bodem in’. Vandaar dat wij de unieke rol van Claire in onze omgeving mee willen onderstrepen.

Steven Van Praet
Futureproofed
Torfs wil tegen 2025 CO₂-neutraal zijn op bedrijfsniveau. We werken al met 100% groene stroom, gebruiken quasi geen gas meer, en we zetten in op slimme shopcontrollers die zorgen dat de verlichting, airco, automatische deuren enz. optimaal gebruikt worden. Het laatste beetje van 200 ton krijgen we zelf niet weggewerkt en compenseren we via Claire. We zijn een lokale KMO, al 75 jaar lang, die leeft en geeft in deze lokale omgeving en daarom sluit lokaal compenseren perfect aan bij het DNA van Torfs.

Toon Torfs & Jens Beck
Torfs
Nieuws
Ontdek onze laatste nieuwigheden en verschillende topics rond (lokale) CO₂-compensatie.
Dankzij Claire compenseren Tomorrowland, Torfs en Qframe (Cronos Groep) hun CO₂-uitstoot voortaan lokaal

Vandaag is lokale compensatie een bewuste keuze. Een tiental toonaangevende Belgische bedrijven uit verschillende sectoren geven al het goede voorbeeld. Festival Tomorrowland, de schoenenketen Torfs en het softwarebedrijf Qframe (Cronos Groep), versnellen de klimaattransitie met Claire. Samen met ons compenseren deze bedrijven voortaan hun eigen CO₂-uitstoot of reduceren de CO₂-uitstoot in hun keten. Claire maakt het verschil door lokaal én verbindend te zijn. We maken het mogelijk om op een betrouwbare en toegankelijke manier de CO₂-uitstoot van bedrijven te compenseren via duurzame projecten in de buurt.
Carbon farming op Hoeve Heirbaut

Ontdek meer over onze eerste match tussen koolstofboeren Kris & Ginny Heirbaut en zuivelcoöperatie Milcobel. Kris & Ginny doen aan carbon farming, ook wel bekend als koolstoflandbouw. Dit is een techniek om koolstof op te slaan in de bodem, wat een aantal voordelen met zich meebrengt voor de bodemkwaliteit als het klimaat. Via Claire worden ze vergoed voor hun inspanningen. Zo is één van hun afnemers de Belgische zuivelcoöperatie Milcobel die de melk verwerkt van ongeveer 2000 melkveehouders.
Live Toelichting op het Zuivelsymposium

Tijdens het jaarlijkse zuivelsymposium van VLAM heeft één van onze co-founders en managing director, Johanna Huylenbroeck, het ruimere kader geschetst waarom iemand zou gaan betalen voor CO₂-compensatie. Op het programma stond ook onder meer ‘Carbon farming & carbon credits’ door Jana Roels, Consulent Klimaat en verduurzaming Boerenbond.
Brochures
Heb je meer informatie of nuancering nodig over een specifiek onderwerp? Duik in één van onze brochures en vind de informatie die jij nodig hebt.
Hoe maak je door lokale gecertificeerde compensatie het verschil met Claire?
Met jouw bedrijf beschik je over een enorm potentieel om écht impact te hebben.
Hoe maak je door lokale gecertificeerde compensatie het verschil met Claire?
Ontdek de mogelijkheden binnen de landbouwsector.
Hoe maak je als corporate het verschil met Claire door lokale gecertificeerde compensatie?
Voor de CO₂-uitstoot die jij veroorzaakt, is reductie essentieel, maar niet voldoende!
Hoe past compensatie in jouw duurzaamheids- aanpak?
Wij geloven dat compensatie een belangrijk onderdeel is van jouw verduurzamings-aanpak.
Via Claire compenseren is reductie initiëren
Claire biedt toegevoegde waarde aan jouw bedrijf. Lees er nu meer over.
Waarom versnelt Claire jouw CO₂-reductie?
Kom meer te weten over ons uniek 3-jaarsprincipe.
Carbon farming - Hoe werkt het?
Carbon farming is een manier om aan landbouw te doen waardoor het koolstofgehalte in de bodem stijgt.
Carbon farming - Hoe werkt het?
Carbon farming is een manier om aan landbouw te doen waardoor het koolstofgehalte in de bodem stijgt.
Carbon farming - Hoe werkt het?
Carbon farming is een manier om aan landbouw te doen waardoor het koolstofgehalte in de bodem stijgt.
FAQ
Bekijk onze meest gestelde vragen. Staat jouw vraag hier niet tussen? Contacteer ons gerust en we helpen je graag verder.
Vragen als compenseerder
Als ‘besloten vennootschap’ (BV) willen we aantonen dat CO₂ valoriseren en steun geven aan compensatieprojecten een serieus verhaal is. We willen echt dat de inkomsten van CO₂-reductie of captatie bij andere bedrijven en projecten in het financieel model als een geloofwaardige inkomst ingebouwd wordt. Omdat dit een B2B-dienstverlening is, kiezen we voor een bedrijfsmatige aanpak.
Om tegen 2030 reuzestappen te zetten, zullen we geld moeten kunnen verdienen met CO₂-reductie. Daar staat ons juridische structuur, een BV, helder voor.
Binnen de EU bestaat het European Trading System (EU-ETS). Dit is echter een ‘emissie’-systeem waarbij bedrijven werken met een soort vergunning om te vervuilen: de totale Europese hoeveelheid CO₂ wordt verdeeld voor een periode van 3 jaar én wordt vervolgens onderling verhandelbaar.
Bedrijven krijgen dus van de EU een maximale hoeveelheid CO₂-rechten toegewezen die ze mogen uitstoten. Stoten ze meer uit? Dan moeten ze rechten bijkopen. De 12.000 meest vervuilende bedrijven, waaronder de luchtvaartindustrie en de energiesector, moeten volgens dit systeem handelen en zijn verplicht om voor hun CO₂–uitstoot rechten te kopen. Hoe minder ze uitstoten, hoe minder ze moeten betalen.
Naast deze verplichte markt, is er een vrijwillige markt voor CO₂-compensatie waar Claire actief in is. Binnen deze markt zijn er bedrijven en individuen die hun CO₂-voetafdruk vrijwillig willen compenseren. Dit doen ze intrinsiek uit hun eigen wil en ambities om impact te hebben, maar ook omdat hun eigen klanten, medewerkers en omgeving vraagt om zo duurzaam mogelijk te handelen.
Claire werkt samen met enkele partners om jouw CO₂-uitstoot te berekenen. Voor jouw berekening verwijzen we je graag door naar één van deze partijen: The Ecological Entrepreneur, Futureproofed, Climate Camp en Climact.
Vragen als projectaanbieder
Claire werkt binnen een vrije marktsysteem waar de toegangsdrempel op 60 euro wordt geplaatst. Bij een lagere prijs lager zal de marktplaats niet genoeg versnellend zijn.
We bieden projecten de mogelijkheid om naast hun CO₂-inspanning ook hun andere waarden (sociale, ecologische, innovatie, …) in beeld te brengen. Zo kan het project een grotere vraag en eventueel een hogere prijs bekomen. Maar de prijs kunnen we zelf niet inschatten, het project moet zelf zijn prijs opmaken.
De 3 belangrijkste criteria voor projecten zijn: additionaliteit, permanentie en géén dubbele toewijzing (claim).
Additionaliteit
Een project moet meer/sneller CO₂-reductie of -captatie realiseren dan wat de huidige wetgeving oplegt.
Permanentie
De CO₂-reductie of -captatie van een project moet voor altijd verworven zijn.
Dubbele toewijzing (claiming)
De CO₂-reductie of -captatie van een project mag enkel te vinden zijn in de CO₂-boekhouding van 1 partij (die van de compenseerder). Een project dat zijn CO₂-reductie of -captatie verkoopt, mag dit slechts éénmalig doen.
Daarnaast mag de projectaanbieder de CO₂-reductie of -captatie tijdens de looptijd van het project (doorgaans 3 jaar) niet in mindering brengen op zijn eigen CO₂-boekhouding, omdat de compenseerder net hiervoor betaalt.
CO₂-reductie omvat inspanningen leveren om minder CO₂ de atmosfeer in te sturen.
CO₂-captatie of koolstofcaptatie is het ondergronds opslaan van (opgevangen) CO₂ dat vrijkomt bij de verbranding van (fossiele) brandstoffen, ook wel ondergrondse CO₂-opslag genoemd (internationaal afgekort met CCS van carbon capture and storage).