88 procent van onze gasten heeft zijn uitstoot gecompenseerd

Georges Billemont runt samen met zijn vrouw Hilde Van Houtte een Bed & Breakfast in een prachtige art nouveau villa in Sint Amandsberg. In Villa Emma kunnen de gasten de CO2 die ze met hun trip er naartoe en het verblijf uitstoten, vrijwillig compenseren. “Wat wij hier doen is op wereldschaal natuurlijk maar een heel kleine bijdrage aan de oplossing, maar vele kleintjes maken een grote”, aldus gastheer Georges.

“Villa Emma is maar een kleine B&B”, vertelt Georges Billemont heel bescheiden. “We hebben hier maar twee gastenkamers en kunnen maximaal 7 gasten ontvangen. Maar we vinden ecologie heel belangrijk. Het huis en de tuin waarin we wonen en leven hebben we geleend van onze kinderen … . We proberen dus onze bijdrage te leveren aan het ecologisch verhaal. Een erkenning voor onze inspanningen is de toekenning van het Groene Sleutel Label. Tot voor enkele jaren terug berekenden we wel altijd de uitstoot van onze gasten, maar we wilden een stap verder gaan en ook CO2 compensatie aanbieden.”

“We zijn op zoek gegaan naar geschikte projecten, maar we vonden eigenlijk niets dat ons kon bekoren. We wilden heel graag lokaal compenseren. En zo zijn we uiteindelijk op Claire gebotst. We werken met hen samen op basis van 2 projecten. Het eerste is een natuurherstelproject van Natuurpunt in de Gentbrugse Meersen. Hemelsbreed ’n paar kilometer van onze voordeur vandaan. We zijn er zelf de bomen mee gaan aanplanten. Heel tof.”

“Het tweede is een carbon farmingproject bij Thuine (Wallonië). We hebben gekozen voor het landbouwbedrijf van Bénédict Rary. Omdat het daar enkel om zuivelkoeien gaat. Dat vonden we belangrijk omdat best wat van onze gasten vegetarisch zijn. Dan kan je natuurlijk geen compensatieproject aanbieden dat om vleesproductie gaat. En dat het bedrijf gerund door een vrouw trok ons ook aan.”

“Om onze CO2 te berekenen hebben we 2019, het laatste volle jaar voor corona, als referentiejaar aangehouden.  Zo kwamen we op 19 ton per jaar uit. We hebben bij Claire voor 60 ton CO2 certificaten aangekocht. Dan hebben we meteen voor 3 jaar genoeg. En als we daarboven dreigen uit te komen, kopen we gewoon tonnage bij.”

Verreweg de meeste gasten die Georges en Hilde ontvangen in hun prachtige villa zijn heel enthousiast over het compensatieproject. “Ze krijgen ook een certificaat met hun compensatie erop zodat ze kunnen zien wat hun bijdrage is. Zo kunnen ze er thuis ook over vertellen. Dat vind ik eigenlijk nog het belangrijkste.”

 “We vertellen meerdere keren aan onze gasten dat het om een vrijwillige bijdrage gaat. Het is écht niet verplicht. Ons gaat het ook niet zozeer om de centen. Het gaat ons om het verhaal, de bewustwording. Maar als mensen een aantal dagen bij je onder hetzelfde dak wonen dan voelen ze toch al snel een soort druk om mee te gaan in ons verhaal. Vandaar dat we dat echt meerdere keren benadrukken: ‘Het is vrijwillig’.”

“Achtentachtig procent van onze gasten heeft zijn uitstoot gecompenseerd. Dat is natuurlijk heel veel maar er is dus ook 12% die het niet doet. Dat zijn bijvoorbeeld mensen die gewoon niet in klimaatopwarming geloven. Vreemd, maar dat is hun keuze. Ook hadden we al ’n koppel hier dat opgelicht was door een compensatieproject in Venezuela. Toe ze het gingen bezoeken, bleek het niet te bestaan. Zij geloofden dus niet meer in compensatie. Maar dat gaat dus om een minderheid. De meeste mensen snappen het écht wel.”

“Als je 360° om je heen kijkt zie je ook gewoon duidelijk dat we een klimaatprobleem hebben. Wij vinden dat wij, als onderdeel van de economie, een verantwoordelijkheid hebben om daar iets aan te doen. En nogmaals, het is écht niet de bedoeling om met het groene vingertje te zwaaien, maar er is nu eenmaal écht een probleem op deze wereld.”