Arteveldehogeschool, Claire en Love Tomorrow, de duurzaamheidspoot van Tomorrowland, hebben de handen in elkaar geslagen om hun gezamenlijke CO2-uitstoot terug te dringen. Via Claire, dat lokale CO2-compensatie mogelijk maakt, financiert Love Tomorrow een deel van de bijna 1.400 zonnepanelen die Arteveldehogeschool op verschillende campussen in Gent heeft gelegd. “Via de kracht van lokale samenwerking verlagen we de ecologische voetafdruk.”

Bij CO2-compensatie compenseer je als bedrijf of organisatie de CO2-uitstoot die je nog niet zelf kan vermijden. Door bijvoorbeeld een school of rusthuis te helpen met een energetische renovatie of CO2 op te slaan bij een landbouwer om de bodemkwaliteit te verbeteren, maak je bovendien lokaal impact. Dat is precies wat Love Tomorrow, het departement dat instaat voor de verduurzaming van onder meer Tomorrowland, wil bereiken via de samenwerking met Arteveldehogeschool. 

“Tot voor kort hadden we maar een beperkte hoeveelheid eigen elektriciteitsproductie, afkomstig van 70 zonnepanelen op Campus Watersportbaan en enkele studentenhuizen”, zegt Elena Lievens, beleidsmedewerker duurzaamheid aan Arteveldehogeschool (foto). “Dankzij de samenwerking met Claire en Love Tomorrow doen we daar nu liefst 1.386 panelen bij. Verspreid over ook nog de campussen Hoogpoort, Kattenberg, Kantienberg en Sint-Amandsberg klokken we af op ruim 1.400 stuks. Jaarlijks stoten we daardoor 67,5 ton minder CO2 uit.”


Isolatie en energiezuinige toestellen

Drie keer winst dus: Love Tomorrow compenseert een deel van de CO2-uitstoot van het festival, Arteveldehogeschool verduurzaamt versneld voort, nadat het eerder al inspanningen had geleverd op het vlak van isolatie en energiezuinige toestellen. De planeet op haar beurt ziet opnieuw een stuk CO2-uitstoot weggenomen worden.

“Met hun samenwerking bewijzen Arteveldehogeschool en Love Tomorrow dat het de hoogste tijd is om in de klimaattransitie een versnelling hoger te schakelen”, zegt Joris De Keijser, oprichter en bio-ingenieur bij Claire. “Beide organisaties staan met beide voeten tussen de jongeren. Via de kracht van lokale samenwerking verlagen we zo vandaag al de ecologische voetafdruk.”